Advies

Advies

Het maken van lichtplannen is bij Palladium Lighting meer dan alleen de armaturen op de juiste plaats intekenen. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever brengen wij advies uit hoe het huidige lichtplan kan worden aangepast, of werken we een compleet nieuw lichtplan uit. Om tot een goed ontwerp te komen doorlopen we altijd een aantal vaste stappen. Indien een opdrachtgever specifieke wensen heeft zullen we, in overleg, stappen toevoegen.

   

1. Analyse

De eerste stap is het maken van een uitgebreide analyse in samenspraak met de architect en/of opdrachtgever. Het doel is om de essentie van het gebouw, de ruimte en de vormgeving te doorgronden. De gewenste stijl en uitstraling van het ontwerp komen uitgebreid aan bod, net als een takenanalyse: wat voor soort werkzaamheden worden in het gebouw/ruimte verricht en wat vraagt dat van de verlichting.

   

2. Lichtplan

Bij de volgende stap wordt door onze (interieur)architecten de vertaalslag gemaakt van analyse naar een lichtontwerp. De bij stap één gemaakt kwaliteits- en takenanalyse vormen, in combinatie met de overige wensen, de basis voor het lichtplan. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever kan ook worden gekeken naar specifieke installaties, zoals energiebesparende daglichtsensoren of andere voorzieningen.

   

3. Presentatie

Vervolgens worden alle armaturen op schaal in een digitale plattegrond ingetekend. Hierdoor krijgt de opdrachtgever een goed beeld van de verhoudingen en de verdeling van de armaturen in de ruimte. Naast de plattegrond wordt er ook een collage gemaakt met de voorgestelde armaturen. Zo ontstaat een goed beeld van de sfeer en de samenhang tussen de armaturen. 

Doordat Palladium Lighting onafhankelijkheid is kan er voor elk lichtplan gekozen worden uit een zeer breed assortiment van armaturen. Op deze manier kunnen wij een lichtplan optimaal afstemmen op de wensen én het budget van de opdrachtgever.

   

4. Lichtberekeningen

Indien nodig worden er ook lichtberekeningen in Dialux gemaakt die de lichthoeveelheden op de verschillende plekken in de ruimte(n) inzichtelijk maken.

   

5. Bestek

Wanneer het lichtplan is goedgekeurd zal er een armaturenoverzicht worden gemaakt. Het armaturenoverzicht is een uitgebreide lijst van alle voorgestelde armaturen, waarin alle belangrijke informatie van de armaturen is opgenomen. Denk hierbij aan type lichtbron, afmetingen, maar ook informatie zoals noodzakelijke accessoires en de naam van de fabrikant zijn hierin opgenomen. Dit overzicht kan gemakkelijk in een bestek worden verwerkt en is voor de installateur een duidelijk en goed bruikbaar document.

   

6. Resultaat 

Het eindresultaat is een goed uitgedacht lichtplan met een prettige balans tussen licht en schaduw, ergonomie, techniek en vormgeving. Een doordacht plan dat de architectuur versterkt, rekening houdt met de energiezuinigheidseisen en voldoet aan de geldende lichtnormen.